Mutfak Davlumbaz Baca Sistemleri Hakkında

Mutfak Davlumbaz Baca Sistemleri Hakkında

Pişiricilerden Çıkan Karbon Dumanını Tahliye Eden Sistemlere Davlumbaz Baca Sistemi Diyebiliriz , Dolası İle Bu Duman Kanallarda Yağlı Bir Tabaka Olarak Kalmakta . Ülkemizde her ne kadar binalardan yangından korunma yönetmeliği olmasına rağmen bu sistemlerin nasıl olması ve nasıl temizlenmesi gerektiğine dair bir kanun maddesi ve ya bir yönetmelik yok mevcut yönetmelik temizlenmesi gerektiğine dair maddeler var

Aşağı da  bu sistemlerin nasıl temizlenebilir hale getirilmesi ile ilgili bilgi paylaşacağım

 Bu sistemlerin temizlenen kısımları sırası ile ;

1.       Davlumbaz

2.       Davlumbaz içi alev savarlar filtre

3.       Yangın damperi

4.       Yatay kanallar

5.       Kontrol kapakları

6.       Kanal tahliye musluğu

7.       Dikey kanallar

8.       Çatı yatay kanalları

9.       Fan sistemleri

10.   Fan yağ tahliye musluğu yağ tavası

11.   Fan filtresi ve karbon filtre  sistemleri

12.   Elektro statik fitre sistemleri

13.   Sulu filtre sistemleri

14.   Hava atış kanalları

 

 

1.               Davlumbazlar;

Davlumbazlar mevcut pişiricilerin havasını tahliye edecek şekilde mühendislik hesabı ile ölçüsü belirlenir ,

Davlumbazın olmazsa olmaz sistemleri ;

·         Davlumbaz içi alev tutucu filtre

·         Davlumbaz yangın söndürme sistemleri

·         Davlumbaz içi yağ tahliye musluğu

 

2.      Davlumbaz içi alev savarlar filtre;

     

Bu filtreler yangın anında alevi ilk karşılayan sistemlerdir 2. Görevi ise pişiricilerden çıkan dumanı baca ya gitmeden davlumbaza süzmektir.

 

3.      Yangın damperi ;

Bu sistem yangın halinde otomasyona veya manuel olarak devereye girecek şekilde seçilir görevi yangın anında kapanır sonucunda bacadaki yangın hava almaz kanal baca özelliğini yitirir yangın ilerlemez.

 

4.      Yatay kanallar ;

Tavan arasında kanallar ulaşılabilir olmalı

Tavan arasında kedi yolu olmalı

Kanallar dkp siyah saç veya paslanmaz kanal olmalı

Kanal bağlantıları kaynaklı veya çok iyi şekilde flanşlı birleşme sağlanmalı

Kanal askıları düzgün atılmalı

Kanal ve davlumbaz bağlantısı düzgün yapılmalı

 

5.  Dikey kanallar ;

Çok katlı binalarda genelde şaft boşluğundan gitmek zorunda olan kanallarda  şaft boşluğunda önde olması gereken kanal baca kanalıdır yaklaşık 2 katta bir erişim kapağı olması gerekmektedir .kanalın sızdırmazlığı sağlanmalıdır

Yataya geçiş dirseğinin altında temizlenmeden veya biriken yağlanrın akıntılarını toplanması için drenaj tavası yapılmalıdır direnaj tavasının altında tahliye musluğu olması gerenmektedir.

Yataya geçiş kanalında dirsekte veya  uygun yerde kontrol kapağı olması gerekmektedir.

Çatı kısmında şafta inen dirsekte kontrol kapağı olması gerekmektedir

6.      Kontrol kapakları ;

Mutfak kanallarının temizlik açısından en önemli şüphesiz ki kontrol kapakları dır.

·         Sızdırmaz ve vakumlu  olmalıdır .

·         Isıya dayanıklı conta kullanılmalı

·         Kolay sökülebilir olmalı

·         Kanalların yan ve ya üst kesimlerine kesitlerine monte edilmelidir, alt kısıma monte edildiğinde sızdırma ihtimali yüksektir.

·         Kanal hattın da damper varsa öncesine monte olmalıdır

·         Kanalın büyüklüğüne göre 2 metre de 1 montajlanmalıdır

·         Çatıya çıkış dirseğe konmalıdır.

 

 

7.      Kanal tahliye musluğu :

 Bu musluklar kanalların yukarı dirsek yapan bölümlere

Mehil olan kısımlara montajlanmalıdır

8.      Çatı yatay kanalları :

Çatıya çıkan baca kanallarına gene kontrol kapakları montajlanmalı özellikle fan sonrası kısım ulaşılabilir olmalı

Yani;

Fan atış kanalı boyunca dikey merdiven olmalı ki rahat çalışma olabilsin

 

 

 

9.      Fan sistemleri :

·         Seçilen fan muhakkak baca sistemine uygun fanlar olmalıdır.

·         Geniş kanatlı fan olmalı

·         Kayış kasnak tahrikli değil direk motordan tahrikli fan daha uzun ömürlü olur

·         Fan hücrelerinin tüm yan kapakları temizlik yapılabilmesi için  açılabilir olmalı

·         Baca sistemi Fan a gelmeden önce metal filtre olmalı

·         Fanın altında tahliye musluğu olmalı

·         Fandan çıkacak akıntılara karşı fan etrafında yağ toplama tavası şiddetle tavsiye edilir.

·         Fanın hangi restorana ait olduğunu gösteren  etiketi olmalıdır

·         Fan emniyet şalteri olmalıdır

 

10.   Fan yağ tahliye musluğu ve yağ tavası ;

Fan sistemleri restoranın üretim çeşidine göre aşırı drece yağlanır ve etrafından bir şekilde sızıntı verebilir bu temizlik esnasında da  olabilir o yüzden ;

·         Fanın alt kısımlarına içindeki yağın tahliyesi için musluk konmalıdır

·         Fanın etrafı da n az 10 cm taşacak şekilde tava yapılmalıdır

11.   Fan filtresi ve  karbon filtre ;

Bu filtreler metal olup fandan önce dumanı yağı ve fana gelebilecek peçete poşet vs gibi atıkları tutmaya yarar

Yoğunluğa göre baca temizlik zamanını beklemeden haftalık temizlenmelidir

Karbon filtreler fan öncesine  montajlanır genelde koku önleme amacı ile temizlenemez değiştirilir

 

12.   Elektro statik fitre sistemleri :

Bu sistemler baca sisteminde ki kokulu ve yağlı dumanı temizlemek amacı ile kuruluyor

Son yıllarda kurulan binalar çok iç içe olduğu için baca sistemin dumanı sıkıntı olmaya başladı

O yüzden  sürdürebilir maliyetine olmasına karşın vaz geçilmezde bir sistemdir

 

13.   Sulu filtre sistemleri:

 Bu sistemleri dumanı su ile temizleme mantığı ile çalışır arıza verme sıklığı sebebi ile pek tavsiye etmiyoruz

Lakin bazı uygulamalar da elektro sitAtik  filtre ile birlikte kullanıldığın da  faydalı olduğu söyleniyor

14.Hava atış kanalları :

 

Fandan sonra kanallar genelde hava atışı uzağa olsun diye dikey çıkarılıyor

Buda temizlenebilir  olması gerektiriyor

 

·         Koruma demiri veya merdiven olmalıdır

 

 

 

 

 

 

Hazırlayan

 

Burhanettin Ünver 

Copright @ 1998 -2015 - AB Teknik Hizmetler Ltd. Şti.